1. Home
  2. ACMF 2023
  3. Kunst og kunnskap: «I din alder drar man på ball. Ikke til Nordpolen.»

Kunst og kunnskap: «I din alder drar man på ball. Ikke til Nordpolen.»

Friday 24 February 2023 17:00
at Longyearbyen Kulturhus

I 1838 ble Leonie d’Aunet så vidt vi vet den første kvinnen som gikk i land på Spitsbergen. Hun kom fra et overklasseliv i Paris, og fikk altså høre at hun heller burde dra på ball. Lignende holdninger møtte også Helfrid Nøis og Hanna Resvoll-Holmsen i første del av 1900-tallet. Helfrid Nøis som kom til Spitsbergen hundre år etter Leonie, forteller:

-Utallige ganger er jeg blitt spurt:” Helfrid, hvordan kunne du finne på noe slikt?”. Jeg synes det er et rart spørsmål. Tenk bare på en fjellklatrer som risikerer livet bare for å nå opp til en topp der ingen andre har vært. Hva tror du han føler når noen spør ham hvordan han kunne være så dum? Jeg har det på samme måten. Ikke ville jeg ha gjort det om igjen, men jeg må si at jeg ville ha kjent meg fattigere uten disse erfaringene.

«Det er vidunderlig! Jeg gleder meg til at være her den lange lyse sommer. Rypesekken på rygg med fotografiapparatet og proviant for et par dage og botanikerkassen over skulderen, teltdøren lukkes, og det bærer oppover fjellsiden og innover dalen. Det kan stundom være varmt nok, hvis det bærer i høyden, og solen skinner, men bekker er her nok av, og et raskt bad i en av dem bringer kjølighet nok for en lang stund. I alminnelighet generes man dog ikke av varmen.» Dette skriver Hanna Resvoll-Holmsen i sitt reisebrev fra Spitsbergen 1908.

Leonie, Hanna og Helfrid har til felles at de bevisst valgte Svalbard. Deres liv og opplevelser her var ulike, men de ble alle preget av Svalbard for resten av livet.

Svalbard museum og ACMF løfter fram tre av de mange kvinnene som gjennom sine ord har gitt nyanser til livet her nord. Sammen med musikk fra deres tid, skrevet av andre kvinner som levde sine liv på andre steder, inviterer vi deg til en time der vi kommer tettere på disse livene.

Sted: Longyearbyen Kulturhus

Medvirkende:
Catharina Chen, fiolin
Amalie Stalheim, cello
Åse Mathiesen, piano

Hege Anita Eilertsen, Sigrun Selboe og Linda S. Moe, Svalbard museum, forteller

Program:
Fortellinger om Leonie d’Aunet, Hanna Resvoll-Holmsen og Helfrid Nøis.
Musikk av bla. Rita Stohl, Borghild Holmsen, Nadia Boulanger, Agathe Backer Grøndahl


Arrangementet er et samarbeid mellom Svalbard Museum og Arctic Chamber Music Festival.


Helfrid Nøis foran Fredheim. Hun var gift med Hilmar Nøis, og fikk selv med seg syv overvintringer på Svalbard.
Photo: Helfrid Nøis foran Fredheim. Hun var gift med Hilmar Nøis, og fikk selv med seg syv overvintringer på Svalbard.Fotograf: Ukjent. SVF 04277
Dog sledding adventure
Taco Night & Habaneroz